MAJLIS PERASMIAN PAMERAN KOLEKSI MANUSKRIP DAN NADIR DAN PELANCARAN SAMBUTAN BULAN BAHASA KEBANGSAAN PERINGKAT PARLIMEN MALAYSIA
control 1control 2control 3KUALA LUMPUR: 18 November 2021 (Khamis) - Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim mencadangkan supaya perpustakaan digital Parlimen diwujudkan bagi memperkasa bidang legislatif dalam bahasa kebangsaan.

Beliau berkata, dana kewangan harus dicari pada tahun depan untuk mewujudkan perpustakaan digital yang autoritatif, mudah diakses dan sentiasa memberi keutamaan sekali gus menjadikan ia perpustakaan legislatif terbaik di Asia.

Menurutnya, penubuhan perpustakaan yang selaras dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 itu bukan mudah, namun mampu menjadi realiti dengan visi yang jelas, sekali gus melengkapkan negara dengan ilmu legislatif.

“Perpustakaan digital ini juga akan dirujuk oleh penyelidik atau sarjana untuk mendapatkan debat, data, maklumat dan sejarah legislatif negara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Pameran Koleksi Manuskrip dan Nadir serta pelancaran Sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan Peringkat Parlimen Malaysia di ruang legar Blok Ahli Parlimen dan Pentabiran, Bangunan Parlimen di sini pada Khamis.

Perpustakaan Parlimen pada masa ini mempunyai 43,114 koleksi dokumen asal seperti Perundangan Negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu, Penyata Rasmi Dewan Negara dan Dewan Rakyat, rang undang-undang, akta-akta serta kertas statut.

Sementara itu, Pameran Koleksi Manuskrip dan Nadir Parlimen diadakan bertujuan mengetengahkan lebih 50 bahan koleksi terpilih manuskrip dan nadir Parlimen yang merangkumi empat kategori utama melibatkan prosiding, undang-undang, pembangunan negara dan diplomasi Parlimen.

Selain itu, bagi mengimarahkan sambutan Bulan Kebangsaan Bahasa Kebangsaan, pelbagai aktiviti telah dianjurkan termasuk Janji Temu Bersama Ras di Bernama TV, Kuiz Cakna Bahasa, Pertandingan Berbalas Pantun dan Pertandingan Menulis Jawi.

Pameran yang bertemakan Citra Tinta Warisan Parlimen diadakan bermula bulan ini sehingga Januari tahun depan, manakala sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan bertemakan ‘Bahasa Dijunjung Budi Disanjung’ berlangsung pada Khamis hingga 17 Disember depan. – SUMBER BERNAMA

Sila klik link tersebut untuk koleksi gambar https://www.parlimen.gov.my/galeri-details.html?id=1409&time=3


Kemaskini terakhir pada: 13 Januari 2022 | Hits: 1935

SPR Malaysia
HRMIS
MyGov
JPM
IIM
JAN
JAN
DBP
E-Vetting
myGov Mobile
eprolehan
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia
Government Procurement Information System
Government Procurement Information System
Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa
Kemaskini Terakhir: 18/06/2024.
Paparan menarik, 1024 x 768 dengan Mozilla Firefox 3+, Google Chrome 5+ and Internet Explorer 8+.
2024 © Hakcipta Terpelihara Parlimen Malaysia
Halaman dijana dalam 0.037 saat v5
WEB MOBILE
www.parlimen.gov.my