background
btn w3c space
btn pdf btn_flash space
btn_rectblue btn_rectgreen btn_rectred space btn_txtsizenormal btn_txtsizesmaller btn_txtsizebigger close
 spacer Bahasa Malaysia | English  spacer Sabtu, 27 Mei 2017 11:03 AM  spacer
logo
AGONG RASMI PEMBUKAAN SIDANG PARLIMEN PENGGAL KELIMA
PARLIMEN MALAYSIA, 6 Mac – Sultan Muhammad V, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong berkenan merasmikan Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Parlimen Ke-13 hari ini, di sini. 

Sultan Muhammad V, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong berkenan bertitah pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Parlimen Ke-13 di Bangunan Parlimen hari ini.
Turut kelihatan YB Tan Sri Datuk Seri Panglima Pandikar Amin Mulia, Yang di-Pertua Dewan Rakyat dan YB Senator Dato’ Sri SA. Vigneswaran, Yang di-Pertua Dewan Negara.

Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Parlimen Ke-13 hari ini, di sini. Keberangkatan tiba Seri Paduka Baginda pada jam 10.30 pagi di Dataran Parlimen disambut oleh YB Tan Sri Datuk Seri Panglima Pandikar Amin Mulia, Yang di-Pertua Dewan Rakyat dan YB Senator Dato’ Sri SA. Vigneswaran, Yang di-Pertua Dewan Negara.

Turut menyambut keberangkatan Yang di-Pertuan Agong ialah YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri dan isteri, YABhg. Datin Sri Rosmah Mansor serta YAB Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri.

Sultan Muhammad V kemudian diiringi ke Pentas Diraja, melintasi pasukan kawalan bertombak diikuti sembah 'Hormat Diraja' oleh pasukan Kawalan Kehormat Utama, Pancaragam Pusat Regimen Askar Melayu Diraja yang diketuai Kapten Muhammad Nor Azizan Yahya.

Serentak itu, bendera peribadi Yang di-Pertuan Agong dikibarkan.
 
Sultan Muhammad V, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong berkenan memeriksa pasukan Kawalan Kehormat Utama yang terdiri daripada 104 anggota dan empat pegawai dari Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja yang diketuai Mejar Mohd Ridhwan Basheer pada pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Parlimen Ke-13 di Bangunan Parlimen hari ini.

Ia diikuti dengan tembakan meriam 21 das serentak dengan lagu kebangsaan 'Negaraku' dimainkan. Sultan Muhammad V kemudian memeriksa pasukan Kawalan Kehormat Utama yang terdiri daripada 104 anggota dan empat pegawai daripada Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja yang diketuai Mejar Mohd Ridhwan Basheer.

Selesai istiadat berkenaan, Sultan Muhammad V diiringi ke Bilik Diraja di Bangunan Parlimen untuk sesi bergambar sebelum ke Dewan Rakyat untuk menyampaikan titah diraja.

Persidangan Dewan Rakyat akan berlangsung selama 20 hari hingga 6 April sementara Dewan Negara bersidang selama sembilan hari dari 17 April hingga 27 April.
 

Sultan Muhammad V, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong berkenan bergambar bersama YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri dan isteri YABhg. Datin Sri Rosmah Mansor serta YAB Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Parlimen Ke-13 di Bangunan Parlimen hari ini.
Turut hadir YB Tan Sri Datuk Seri Panglima Pandikar Amin Mulia, Yang di-Pertua Dewan Rakyat.dan isteri YBhg. Puan Sri Datin Seri Panglima Hadijah Abdullah Teng; YB Senator Dato’ Sri SA. Vigneswaran, Yang di-Pertua Dewan Negara dan isteri YBhg. Datin Sri Susita Periasamy; YB Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Ketua Pembangkang serta YB Dato’ Sri Azalina Othman Said, Menteri di Jabatan Perdana Menteri.
Kemaskini Terakhir pada: 16 Mac 2017  Spacer | Spacer Hits: 5369
 Spacer
Bancian
Ikuti Kami

Facebook ParlimenRSS

Hubungi Kami


Parlimen Malaysia,
Bangunan Parlimen,
50680, Kuala Lumpur.

Tel : +(603) 2072 1955 /
      +(603) 2601 7222
Faks : +(603) 2072 7436

Emel :

Pengunjung Portal:
Semasa:12
Hari Ini:1247
Minggu Ini:21165
Bulan Ini:103265
Tahun Ini:710432
Tahun Lepas:1047021
Keseluruhan:13695189
Sejak:2009
Kemaskini Terakhir pada: 25/05/2017.
Paparan menarik, 1024 x 768 dengan Mozilla Firefox 3+, Google Chrome 5+ and Internet Explorer 8+.
2017 © Hakcipta Terpelihara Parlimen Malaysia
Halaman dijana dalam 0.327 saat
Versi Paparan Penuh